18.9.2018

Ruskoniittyperhonen - Coenonympha hero

Ruskoniittyperhonen - Coenonympha hero
Coenonympha hero
Koiras 6/2018 Viro
Koko: 28-34 mm

Ruskoniittyperhonen on erittäin kaunis laji. Monilla coenonympha-suvun edustajilla on hienoja silmätäpliä takasiiven alapinnalla, ja niin myös ruskoniittyperhosella, joka on niistä kaikista suosikkini. Sen tummempi, ruskea väritys ja syvänoranssi alue täplien taustalla puhuttelee herkkyydellään. Kaiken kruunaa ulkoreunaa myötäilevä hopeinen reunus, joka sopivassa valossa kimaltelee komeasti. Ruskoniittyperhonen on kuitenkin muita sukulaisiaan harvinaisempi ja laji on EU:ssa rauhoitettu. Suomesta se on tavattu vain kerran.

Olin alkukesästä Virossa perhosia etsimässä. Tavoitelistalla oli seitsemän alkukauden lajia, joista ruskoniittysilmä oli ehdottomasti yksi. Löysin perhoselle sopivannäköistä kosteaa metsänreunaniittyä. Kun pysäytin autoni metsätien piantareelle, tiesin että etsinnästä tulee pikemminkin selviytymiskamppailua kuin rentoa kesäpäivän perhostelua. Nimittäin parvi paarmoja alkoi hyvin pian pyöriä auton ympärillä kun vielä istuin sisällä. Ei muuta kuin ovi auki ja rohkeasti sekaan.

Suokeltaperhosten, kirjoniittyperhosten ja monen muun lajin seasta erottui kohta jokin perhonen, jota en ollut ennen nähnyt. Olin varma, että siinä se hero nyt lentää! Seurailin sitä kiihkeästi kun se lenteli edestakaisin tien ja metsän välistä ryteikköä. Paarmalauma seurasi kiinteästi niskassa. Pysähtyisi nyt edes kerran! -tuskailin. Mutta lämpötila oli jo aamupäivällä hellelukemissa, ja sekös vain pisti vauhtia perhosten, ja paarmojen, lentoon.

Huomasin, että ruskoniittyperhosia oli useampikin sillä alueella, mutta lyhyitä, hyvin lyhyitä pysähdyksiä lukuunottamatta kuvausmahdollisuuksia ei juuri tullut. Verenhimoinen paarmalauma piti huolen siitä, että arkaa perhosta ei niin vain lähestytty. Jos jään paikoilleni kuvaamista varten, niin joukko on heti iholla! Ja muutenkin niin monien paarmojen pyöriminen jo itsessään karkottaa säikyn perhosen tiehensä. Siinä alkaa epätoivo orastaa kun unelmalaji on käsillä, mutta kuvia ei pääse edes yrittämään!
Lopulta onnistuin kuitenkin kuvan ja pari saamaan tuosta kauniista lajista, jonka jälkeen liukenin nopeasti autoon turvaan, niin että edes biotooppikuvaa en tajunnut ottaa. Voitte olla varmoja, että ensi kerralla mukana on vahvemmat hyttysmyrkyt.

6/2023 Viro

6/2023 Viro

Naaras. 6/2023 Viro

Naaras. 6/2023 Viro

Naaras. 6/2023 Viro

6/2023 Viro

6/2023 Viro

6/2023 Viro

Naaras. 6/2023 Viro

6/2023 Viro

Naaras 6/2018 Viro

6/2019 Viro

1 kommentti:

  1. Moikka, haluttaisiin ostaa sinulta kuva tunturisiilikkäästä Luontoon.fi-verkkopalveluun. Ottaisitko yhteyttä maarit.kyostila()metsa.fi.

    t. Maarit

    VastaaPoista