27.12.2022

Turkoosisinisiipi - Polyommatus dorylas

Turkoosisinisiipi - Polyommatus dorylas

Turkoosisinisiiven koiraat. 6/2022 Serbia
 
Turkoosisinisiiven koiras on kirkas väriläiskä, naaras puolestaan ruskea. Takasiiven alapinnan oranssit reunatäplät ovat sydämenmuotoiset. Laji on Euroopassa laajalle levinnyt, mutta silmälläpidettävä. Se lentää yleensä vuoristoalueiden niityillä. Meitä lähimmät esiintymät ovat Etelä-Ruotsissa.

Kesällä 2022 Balkanin reissulla uusia lajeja tuli vähän joka päivälle - alussa enemmänkin kuin vähän. Kohtaaminen turkoosisinisiiven kanssa oli sellainen, että nappasin varmuuden vuoksi muutaman kuvaa eräistä nahistelevista sinisiipikoiraista päivän viimeisellä paikalla ennen paluumatkaa hotellille. Kaikkea ei kerinnyt kunnolla kuvaamaan ja tuollakin paikalla olisi varmasti ollut mahtavaa viettää vaikka koko päivä.
Pidimme silmät auki dorylaksen toivossa koko reissun ajan, mutta ei niitä vain näkynyt. Vasta kotona kuvasaalista purkaessani tunnistin näissä kuvissa olevat koiraat turkoosisinisiiviksi. Kunnosta päätellen lento oli loppupuolella kesäkuun viimeisinä päivinä. Mutta kannatti ottaa ne kuvat, koska siitä paukahti uusi laji!

6/2022 Serbia

6/2022 Serbia

Turkoosisinisiiven biotooppia Itä-Serbian vuoristossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti