8.1.2023

Nokkaperhonen - Libythea celtis

Nokkaperhonen - Libythea celtis

7/2022 Bulgaria

Aina nokkaperhosen kuvia nähdessä alkaa mielessä soida Röllin legendaarinen laulu "omituisten otusten kerho". Tämä erikoisen näköinen perhonen on ryhmänsä (Libytheinae) ainoa edustaja Euroopassa, eikä nokkaperhosiin maailmanlaajuisestikaan kuulu kovin montaa lajia. Nokkaperhosen siipien muotokin on omintakeinen, mutta erityisesti katseen vangitsee sen pitkulaiset ja eteenpäin sojottavat leukarihmat eli palpit, joiden muoto muistuttaa pitkää nenää tai "nokkaa".
Laji on levinneisyydeltään eteläinen, mutta helpommin tavattavissa itäpainotteisiesti. Nokkaperhonen talvehtii aikuisena ja on siksi perhoskauden varhaisimpia lajeja maaliskuusta alkaen. Uutta polvea voi tavata kesäkuulta eteenpäin.

Nokkaperhonen oli toivelistallani jo yksistään erikoisuutensa vuoksi, vaikka ei minulla ollut käsitystä, mistä sitä lähtisin oikeasta etsimään. Kun kesälle 2022 järjestyi matka Balkanille, niin unelma lajin kuvaamisesta kummitteli mielessä, vaikka ei mitään paikkavinkkiä ollutkaan enkä ollut edes varma osuisiko lentoaika kohdilleen. Olimme Länsi-Bulgariassa heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja suuntasimme useimmat retkemme etelämmäksi, sillä korkean paikan vuorilajisto ei ollut vielä lähtenyt lentoon.
Vierailimme Pirin-vuoriston eteläpuolella hyvin lajirikkalla alueella. Eräältä rehevältä metsätieltä löytyi perhosia mineraaleja imemässä puiden varjostamalta kohdalta. Tarkistimme siinä olleet sinisiivet, ettei vain mitään "parempaa" lajia jäisi huomiotta. Ystävä jatkoi jo matkaansa ja minä jäin lisäämään aurinkorasvaa niskaani polttavassa helteessä. Juuri kun olin jatkamassa matkaa, huomasin jonkun herukkaperhosta muistuttavan perhosen lennähtelevän paikalla. Mutta kun se pysähtyi, niin lajista ei enää ollut mitään epäselvyyttä - siinä se celtis nyt istuskeli nokka komeasti sojottaen! Näimme lopulta noin viisi yksilöä.

7/2022 Bulgaria

7/2022 Bulgaria

7/2022 Bulgaria

Nokkaperhosen biotooppia Etelä-Bulgariassa.

Nokkaperhosen biotooppia Etelä-Bulgariassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti