3.5.2023

Aroauroraperhonen - Euchloe ausonia

Eastern Dappled White

4/2023 Kypros

Koko: 40-48 mm

Aroauroraperhonen, tai joissain lähteissä marmorisiipi, muistuttaa siipien alapinnalta tavallista auroraperhosta (A. cardamines), mutta sen lento on huomattavasti määrätietoisempaa ja nopeampaa. Laji on löydetty Suomesta kerran vuonna 1970 suuren sinappiperhosvaelluksen yhteydessä. Sen vakituiset elinalueet ovat kuitenkin Euroopan puolella kaukana - Italiasta aina itään päin.

Koska kyseessä oli nk. "suomilaji", niin ausonia oli yksi päätavoitteista Kyproksen matkalla keväällä 2023. Sen pitäisi olla etelässä ja Kyproksellakin hyvin yleinen laji. Etukäteen ajattelin niitä vilisevän jaloissa. Mutta toisin kävi. Työllä ja tuskalla sain yhden kaivettua esiin. Ja kuvasaalis jäi varsin laihaksi.

Majapaikkani viikon aikana oli eräässä vuoristokylässä Troodoksen eteläpuolella. Tavallista auroraa siellä kyllä näkyi, mutta ausoniaa piti etsiä muualta. Eräänä päivänä vuoristotietä ajelessamme tein pysähdyksen erääseen mutkaan, josta oli hienot näkymät. Hyvin pian huomasin kiinnostavan valkoisen perhosen lentävän voimakkaasti paikalla. Se lenteli tuulessa hyvin rauhattomasti ja pyöri enimmäkseen sellaisella rinteen osalla, jonne sitä ei kunnolla pystynyt seuraamaan. Ja sitäpaitsi ei se pahemmin pysähdellytkään. Tuli todella vahva tunne, että nyt kyseessä oli viimeinkin se ausonia.

Jatkoimme matkaa, mutta palasimme kohta samaa tietä takaisin, jolloin päätin vielä yrittää perhosen kuvaamista. Siinä se edelleen pyöri, yhtä rauhattomasti ja lujaa lennellen. Nyt näytti, että mukana oli toinenkin. Kenties siinä koiraat selvittelivät reviirikiistojaan. Välillä perhonen teki kierroksia ihan metrin parin päästä, jolloin tunne ausoniasta vain voimistui. Alkoi syödä miestä, kun siinä kamera kädessä odotteli todella tärkeää lajipinnaa. Niin lähellä mutta niin kaukana... Enää puuttui vain kolme Suomesta koskaan tavattua päiväperhoslajia, ja nyt siinä nokan alla oli todennäköisesti yksi. Tuskalliset minuutit kuluivat sitä lentoa voimattomana katsellessa. Pysähtyisi nyt edes kerran!
Ja tuo toive toteutui. Perhonen laskeutui sinne jyrkkään rinnepöheikköön. Vedin varmuuden vuoksi jo kaukaa pari laakia - olisi edes jotain dokumenttia ja varmistusta lajista. Kuvat ylivalottuivat, perhonen lensi tiehensä ja ausoniahan se oli. Tyhjää parempi kai, mutta revanssia kyllä kaivataan!

4/2023 Kypros
 
Aroauroraperhosen biotooppia Kyproksen Troodos-vuoristossa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti