4.5.2023

Hirssipaksupää - Pelopidas thrax

Hirssipaksupää - Pelopidas thrax

4/2023 Larnaka, Kypros

Tapasin ensimmäisen hirssipaksupään aivan odottamatta Kyproksella eräällä kuivalla niityllä. Ensimmäisenä hätkähdytti sen suuri koko - varmasti isoin paksupää, mitä olen Euroopassa nähnyt! Sain vain pari huonoa kuvaa, eikä ollut aikaa jäädä etsimään sitä pidempään. Perhonen lensi karkuun sellaista vauhtia, että eivät silmät perässä pysyneet.

Palasin samalle paikalle kierreltyäni ensin nähtävyyksiä vaimon kanssa, ja ajattelin kaivaa perhosen esiin parempia kuvia varten. Mielessäni pyöri silloin Kyproksen lajilistoilta Afrikanpaksupää (Gegenes pumilio), jonka kuvittelin sen olevan. Kohta löysinkin perhosen uudestaan. Nyt se ei näyttänytkään enää niin suurelta. Järkeilin, että ehkä kokoero johtui sukupuolten välisistä eroista enkä ajatellut asiaa sen liiemmin. Lopulta sain ihan kelpo kuvia ja lähdimme tyytyväisinä vuoristoon kohti majoitusta.

Illalla kuvia selatessa tajusin, että nyt kyseessä oli kyllä kaksi eri lajia. Tämä suurempi otus olikin hirssipaksupää. Ja kyllä siellä oli myös se pienempi ja tummempi pumilio. Itseasiassa tuolla pienellä niityllä lensi yhtäaikaa kaikki Kyproksen neljä eri paksupäälajia, sillä sieltä löytyi myös tummahiipijä (T. acteon) sekä malvakirjosiipi (C. alceae). Onneksi löysin hirssipaksupään vielä pari päivää myöhemmin Larnakasta, jossa sain muutaman paremman kuvan.
Kyproksella hirssipaksupää lentää huhtikuulta marraskuulle. Muualla Euroopassa sitä tavataan vain joillain Kreikan saarilla.

4/2023 Larnaka, Kypros

4/2023 Larnaka, Kypros

4/2023 Kourion, Kypros

4/2023 Kourion, Kypros

Hirssipaksupään biotooppia Kyproksella

Hirssipaksupään biotooppia Kyproksella

Tästä puutarhasta löytyi hirssipaksupää.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti