14.11.2022

Balkaninsomersilmä - Hipparchia volgensis

Balkaninsomersilmä - Hipparchia volgensis

6/2022 Itä-Serbia

Balkaninsomersilmä muistuttaa hyvin paljon meiltä löytyvää hietaheinäperhosta (H. semele), jonka levinneisyys ulottuu vain Balkanin pohjoisosaan. Balkaninsomersilmä sen sijaan löytyy laajemmin, vaikkakin paikallisesti, Balkanin niemimaalta, jossa sen voi sekoittaa myös äärimmäisen samannäköiseen vuorisomersilmään (H. senthes). 

Serbian Stara Planinan eteläosassa vierailimme parissa paikassa, jonka lajilistoilla volgensis keikkui perhostietäjien mukaan. On siis hyvinkin todennäköistä, että juurikin niillä paikoilla eteemme osui juuri kyseinen laji. Ensimmäinen havaintoni jäi hyvin lyhyeksi. Olimme hieman kiireisiä, koska päivä oli kulunut pitkälle matkalaukkuja Sofian lentokentältä hakiessamme, ja tarkoitus oli vielä keritä illalliselle hotellille, joka oli ihan eri puolelle vuoristoa. Näin yhden vogensiksen, joka lensi saman tien korkealle mäntyyn. Sain tunnistukseen riittävän kuvan, joka ei kelpaa tähän blogiin.
Parin päivän päästä olimme jälleen liikkeellä samalla suunnalla, jossa kävimme niinikään päivän viimeisellä paikalla. Harmi, että aikaa ei silloinkaan ollut ruhtinaallisesti, sillä alue oli selvästi hyvin mielenkiintoinen. Näimme pari volgensista, joiden kuvaussessiossa ei ollut kehumista. Se rauhallisempi oli liian tuttavallinen ja viihtyi vain kaverin paidalla tai housuilla. Montaa kelpo ruutua ei tullut.

Vahinkolaukaus siipien yläpinnasta. 6/2022 Itä-Serbia

Volgensis kaverin housunlahkeessa. 6/2022 Itä-Serbia

Balkaninsomerilmän biotooppia Etelä-Stara Planinassa.

Balkaninsomerilmän biotooppia Etelä-Stara Planinassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti