14.11.2022

Kalliosomersilmä - Hipparchia alcyone

Kalliosomersilmä - Hipparchia alcyone / hermione

8/2022 Alpes-Maritimes

Joskus käy tuuri. Euroopassa silmälläpidettävä kalliosomersilmä ei ole mikään jokapaikan höylä, etenkään Ranskassa, jossa lajiin vahingossa törmäsin. Olin saanut vajaan viikon mittaisen ensimmäisen kunnon alppikierrokseni päätökseen. Lähdin Italian rajalla sijaitsevasta Isola 2000:n vuoristokylästä ajelemaan kohti Ranskan Rivieraa, jossa oli määrä rentoutua vielä loppuloma. Pidin kuitenkin silmät auki lasketellessani autolla alas vuoristotietä. Mercantourin kansallispuiston rajalla huomasin tien vieressä säpinää - suuria mustanpuhuvia perhosia. Äkkiä auto parkkiin.

Sää oli vielä aikalailla pilvessä muttei kovin paksussa onneksi. Lämpötila oli noussut selvästi sitä mukaa kun korkeutta oli tultu alas. Hikeä alkoi pukata otsalta pelkästään seisoessa - varmasti yli 30 astetta. Tien vierssä oli vähän hankalasti yksi syyssyrikkä, joka keräsi aktiviteettia pilvestä huolimatta. Etenkin heinäperhoset olivat hyvin edustettuna. Ruutuperhosten ja tummahäränsilmien lisäksi herkkuna näkyi joitain tähti- ja mustateräsilmiä, jotka olivat kylläkin melko arkoja.
Lähdin seuraamaan pientä metsätietä ylöspäin yhtä suurta ja tummaa perhosta. Kohta kävi ilmi, että se oli siniteräsilmä. Perhonen ei antautunut kuvattavaksi, mutta se johdatteli minut jonkin matkaa ylemmäs, josta avautui laajempi mutta ryteikköinen ja kivikkoinen alue. Siinä oli omituinen lammikkokin, joka oli naamioitunut jonkin ihme levän peittoon niin, että melkein kävelin siihen aluksi. Paikalla oli nyt paljon siniteräsilmiä, ja siitä lajista tosiaan kaipasin parempia kuvia!

Perhoset onneksi pysähtelivät lämpimällä pilvisäällä, vaikka niiden kuvaaminen ei siinä ympäristössä kovin helppoa ollutkaan. Yhtä siniteräsilmää jahdatessani nousin jonkin matkaa vyörykiviä täynnä olevaan rinteeseen. Ja juuri silloin siitä jaloista lähti lentoon erilainen perhonen. Se pysähtyi kuitenkin aivan lähelle, jolloin näin sen nyt kunnolla. Kyseessä oli selvästi jokin Hipparchia-suvun laji. Mutta olin kyllä nähnyt isosomersilmiä (H. fagi) sekä erityisesti sveitsinsomersilmiä (H. genava) niin paljon, että tästä yksilöstä tuli heti erilainen fiilis! Se oli vähän pienempi ja takasiiven alapinta oli jotenkin "puhtaamman" oloinen. Otin äkkiä kuvat talteen sillä ajatuksella, että nyt taisi napsahtaa vihdoinkin se alcyone, kalliosomersilmä!

Lajia on kutsuttu myös nimellä norjanheinäperhonen, sillä naapurimaastamme löytyy Oslon leveyspiireiltä populaatio. Kyseessä on siis Suomen lähilaji, ja tämä miellytti minua suuresti! Kalliosomersilmää näkeee kutsuttavan myös tieteellisellä nimellä Hipparchia hermione. Se on erittäin samannäköinen kahden edellämainitun lähisukulaisensa kanssa (fagi & genava).

8/2022 Alpes-Maritimes

8/2022 Alpes-Maritimes

8/2022 Alpes-Maritimes

Kalliosomersilmän biotooppia Ranskassa.

Kalliosomersilmän biotooppia Ranskassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti