15.1.2023

Elonokiperhonen - Erebia neoridas

Elonokiperhonen - Erebia neoridas

Naaras. 8/2022 Hautes-Alpes, Ranska
 

Elonokiperhosen nimi viittaa sen myöhäiseen lentoaikaan - elokuulta lokakuulle. Englanniksi se onkin "syysnokiperhonen" (Autumn Ringlet).  Laji on yleinen Kaakkois-Ranskassa ja sitä voi myöhäiskaudella tavata monilta heinikkobiotoopeilta aina alppikorkeuksille asti.
Perhoskausi oli ollut käsittämättömän tapahtumarikas. Takana oli mm. matka Balkanille, ja alppireissun jälkeen olin vielä puolitoista viikkoa Välimerellä rentoutumassa perheen kanssa. Uusia lajeja oli tullut käsittämättömästi viidettäkymmenettä, enkä odottanut kaudelta enää mitään. Sain kuitenkin tietooni, että mahdollista olisi löytää neoridas siinä elokuun puolivälissä. Niinpä, kun oli matka ajella Rivieralta takaisin pohjoisemmaksi anoppilaan, oli vielä yritettävä yhtä uutta lajia.
Katsoin kartasta millä kohtaa olisi parasta tehdä pysähdys niin, että oltaisiin vielä elonokiperhosen levinneisyysalueella. Kun päätin paikan, niin satelliittikuvista etsin sopivan oloisen biotoopin, jonka läheisyyteen pääsisi kätevästi autolla. Oman jännityksensä päivään toi vielä pitkän kuivan kauden päättyminen ja pilvistyminen - jopa sateen uhka, juuri matkapäivällemme. Mutta kuin ihmeen kaupalla sopiva rako pilvistä löytyi juuri kun tulimme etsimään kohdelajia.

Kun aurinko tuli esiin, perhoset olivat arkoja ja turhan aktiivisia, eikä aikaa ollut liikaa käytettäväksi kuvaamiseen. Löysin kuitenkin sopivan pikkuisen niittypläntin, jolla rinnenokiperhosia lensi eniten. Havaitsin melkein heti yhden kopulan ja ajattelin palata myöhemmin siihen, varmaan nakkiin. Yritin sitä ennen saada yläpintakuvaa yksittäisistä perhosista. Tämä ei oikein tahtonut onnistua. Kun sitten menin kuvaamaan sitä kopulaa, niin juuri silloin ne erkanivatkin toisistaan. Olin ottanut aluksi vain yhden heikon kuvan niistä. Onneksi naaras oli toimituksen jälkeen melko rauhallinen ja antoi sentään kunnon poseerauksen lohdutukseksi.
Olin antanut vaimolle kakkoskameran sillä välin, jotta hänelle ei tulisi tylsää. Seuraavana päivänä suureksi yllätyksekseni sen kameran kuvia selatessani huomasin, että hän oli vetänyt siitä auton vierestä vielä yhden uuden lajin! Sepä jäi sitten itseltäni kuvaamatta... Tästä retkestä lisää kirjosomersilmän sivulla.
Seuraavana päivänä kaivoin esiin niinkin pohjoisesta kuin Geneven kupeesta vielä yhden elonokiperhosen (1100m). Niitä olisi varmasti ollut enempikin, mutta taivas oli synkässä pilvessä.

8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

Naaras. 8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

Naaras. 8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

Naaras. 8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

Naaras. 8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

8/2022 Haute Savoie, Ranska

Kopula. 8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

8/2022 Hautes-Alpes, Ranska

Biotooppia. Hautes-Alpes, Ranska

Biotooppia. Hautes-Alpes, Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti