12.1.2023

Kreikanhopeatäplä - Boloria graeca

Kreikanhopeatäplä - Boloria graeca

8/2022 Alpes Maritimes, Ranska
Koko: 30-37mm

Kreikanhopeatäplä on vuoristolaji, joka on yleisempi Balkanilla. Tieteellinen nimi viittaa siihen, että lajia tavataa kreikassa. Englanninkielinen nimi on Balkan Fritillary. Sitä tavataan kuitenkin myös paikallisesti ja vaikeasti tavoitettavasti Etelä-Alpeilla Ranskan ja Italian puolella. Lisäksi pakkaa voi olla sekoittamassa hyvin samannäköiset lajit alppi- (B. pales) ja tunturihopeatäplä (B. napaea). Kreikanhopeatäplä voi viihtyä aavistuksen alempana kuin edellämainitut lajit, mutta lentää myös kunnon alppikorkeuksilla.

Kreikanhopeatäplä oli toiveena mielessä käydessäni kesällä 2022 Balkanilla. Mutta Bulgarian vuoristo tuotti pettymyksen, sillä korkean paikan lajisto ei ollut balkaninniittyperhosta lukuunottamatta vielä lähtenyt lentoon aivan heinäkuun alussa. Sitten taas elokuun taitteeseen osuneella alppiretkelläni en edes unelmoinut löytäväni lajia. Ajattelin menettäneeni mahdollisuuteni kun Balkan veti vesiperän. Mutta tästä lajista saatu kokemus osoittaa nyt, että kuvia kannattaa tuijottaa pitkään ja huolellisesti.

Olin syyskauden aikana yrittänyt tunnistaa hirmuisen nipun Alpeilta saatuja boloria-kuvia. Suurin osa niistä oli pales-napaea -osastoa Vanoisen kansallispuiston alueelta. Mutta Etelä-Alpeilla kuvasin vielä eräällä paikalla (2350m) Mercantourin kansallispuistossa muutamia hopeatäpliä. Minulla oli suuria vaikeuksia määrittää, että olivatko ne napaeaa vai palesta. Jätin määrityksen epävarmana auki, vaikka mielestäni Vanoisen boloriat oli saatu tunnistettua.
Vasta vuodenvaihteen jälkeen tänne blogiin juuri kyseisiä lajeja lisätessä katselin määrittämättömäksi jääneitä perhosia vielä kerran tarkemmin ja tajusin, että graeca on mahdollinen nimenomaan sillä alueella, missä nämä oli kuvattu. Ja suureksi yllätyksekseni tuntomerkit tuntuivat nyt täsmäävän just eikä melkein!
Siipien yläpinnan kuvioissa on selvästi eri fiilis kuin niillä kahdella sitä läheisesti muistuttavalla lajilla. Mutta alapinnalta löytyy lisää varmempia todisteita. Kreikanhopeatäplän etusiiven musta kuviointi on siellä vahvaa. Onneksi tästäkin oli yksi heikko tunnistuskuva. Lisäksi takasiiven ulkoreunan täplärivistö on selvästi vahvempi ja tummempi kuin sukulaisillaan.
Erittäin mieluinen yllätys oli vetää vielä vuodenvaihteessa se viideskymmenes elämäpinna edelliselle kaudelle!

Biotooppia Italian Alppien suuntaan. 8/2022 Alpes Maritimes, Ranska

8/2022 Alpes Maritimes, Ranska

8/2022 Alpes Maritimes, Ranska

8/2022 Alpes Maritimes, Ranska

8/2022 Alpes Maritimes, Ranska

8/2022 Alpes Maritimes, Ranska

? 8/2022 Alpes Maritimes, Ranska


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti