14.8.2023

Lännenharjusinisiipi - Pseudophilotes baton

Lännenharjusinisiipi - Pseudophilotes baton

Koiras. 7/2023 Savoie, Ranska (1800m)

Suomessa äärimmäisen harvinaisena tavattava harjusinisiipi (P. vicrama) on kokonaislevinneisyydeltään itäinen laji. Euroopassa puolestaan löytyy myös erittäin samannäköinen lännenharjusinisiipi, jonka elinalueet keskittyvät Italiasta länteen. Näiden lajien suhteen jo löytöpaikka käytännöstä riittää määrittämään, kummasta on kyse.

Olin äärimmäisen iloinen tavatessani yhden lännenharjusinisiiven Ranskan Alpeilla heinäkuun alussa 2023. Tämä odottamaton yllätys tapahtui erässä vuoristolaaksossa, jossa pienen virran rantamilla oli paljon perhosia lätäköimässä. Erityisesti tällä kertaa niitä kiinnosti paikalla ollut kuolleen lampaan ruho ja sen sisältä tulleet herkulliset mineraalit!
Paikalla oli runsaasti sinisiipiä - minimus, osiris, semiargus, eros, joku varhainen coridon. Kirjosiipiosastolla oli paljon carthamia, useampi flocciferus ja vahva edustus alveusta. Verkkoperhosiakin oli ainakin kolme lajia ja joukossa yksittäinen alppilanttuperhonen.
Siinä perhosia läpi syynätessä huomasin yhden erilaisen sinisiiven - baton, hieman kulunut, mutta uusi laji! Näyttäisipä se yläpintaa, mutta ei. Oli tyytyminen vain pariin alapintakuvaan. Kävin paikalla useamman kerran enkä saanut tilaisuutta koiraan sinen ikuistamiseen - tai niin luulin...
Myöhemmin kun kävin läpi kuvia, joita olin paikalla ottanut kulkiessani siitä jälleen kerran ohitse, huomasin, että muutamassa yhteiskuvassa oli mukana myös se baton. Siellä kuvan reunalla se oli, ja siivet ihan hienosti auki! Aina pitäisi katsoa tarkemmin.

Noin kaksi viikkoa myöhemmin palasin samalle paikalle enkä enää odottanut liiemmin näkeväni lännenharjusinisiipeä. Lampaanruhokin oli poissa. Mutta yllätyksekseni läysin heti batonin taas, ja tämä yksilö oli vielä ihan tuoreen oloinen! Mutta nytkin piti tyytyä vain pariin alapintakuvaan ennen kuin se karkasi. Ja muutaman päivän aikana en sitä enää uudelleen nähnyt.

Koiras. 7/2023 Savoie, Ranska

Lännenharjusinisiipi vasemmassa ylänurkassa.
7/2023 Savoie, Ranska

Lännenharjusinisiipi vasemmassa ylänurkassa.
7/2023 Savoie, Ranska

Kuollut lammas ja sen sisukset vetivät puoleensa perhosia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti