18.8.2023

Harmosinisiipi - Phengaris teleius

Harmosinisiipi - Phengaris teleius

Parittelu, naaras vasemmalla. 7/2023 Savoie, Ranska

Harmosinisiipi on hyvin harvinainen, taantunut ja uhanalainen laji. Sen esiintymisalaueet ovat pirstaleisia keskisessä Euroopassa, ja sen suosimia kosteita niittyjä uhkaa häviäminen. Lajista on joskus käytetty myös nimeä luppusinisiipi sen ravintokasvin rohtopunalupun mukaan. Meitä lähimmät harmosinisiiven esiintymät ovat Baltiassa, jossa sillä on muutama erillisesiintymä Latviassa ja Liettuassa. Suurikokoinen sinisiipi on läheistä sukua muurahaissinisiivelle (P. arion) jota se muistuttaa jonkin verran ulkoisesti. Harmosinisiipi tosin poseeraa siivet auki harvoin.

Minulla oli tilaisuus vierailla yhdellä harmosinisiiven harvoista elinpaikoista Ranskassa heinäkuun alussa 2023. Samalla kosteikolla lentää toinenkin superharvinaisuus, luhtaniittyperhonen (C. oedippus), joita löysinkin hetimmiten useita. Niitä tovin kuvattuani lensi yhtäkkiä viereeni parittelevat harmosinisiivet - mahtavaa, sillä en ollut yhtään sinisiipeä vielä muuten nähnytkään paikalla! Onneksi kerkisin muutaman hyvän kuvan saamaan ennen kuin ne erkanivat toisistaan. Sen jälkeen sain vain pari kuvaa koiraasta yksinään sekä näin yhden siipiryppyisen naaraan.
Ajattelin, että perhosia oli vielä vähän, koska ne näyttivät olevan tuoreita ja varmaankin lennon alussa. Tyytyväisenä kahdesta uudesta kovasta lajista jatkoin matkaa Alpeille, jonne halusin vielä keritä perhostelemaan ennen iltaa.

Palasin paikalle uudestaan kaksi viikkoa myöhemmin ja odotin näkeväni harmosinisiipiä lisää nyt paremmalla ajalla. Mielessä pyöri myös ajatus, että mahtaisiko harvinainen kanelisinisiipi (P. nausithous) olla mahdollista löytää sieltä, sillä niillä on sama ravintokasvi ja ne usein lentävät samoilla paikoilla. En kuitenkaan pettymyksekseni löytänyt yhden yhtä sinisiipeä yhdeltäkään alueen niityltä, vaikka haravoin niitä huolella. Eräällä nurkalla näkyi rohtopunaluppua sen verran, että jos perhosia olisi ollut, niin olisi niitä pitänyt siinä näkyä. Molemmilla sinisiipilajeilla on tapana istuskella ravintokasvin kukinnoilla, joista niitä on helppo löytää.

7/2023 Savoie, Ranska

7/2023 Savoie, Ranska

Koiras. 7/2023 Savoie, Ranska

Siipivikainen naaras. 7/2023 Savoie, Ranska

Rohtopunaluppu (Sanguisorba officinalis)

Harmosinisiiven biotooppia Ranskassa. (200m)

Harmosinisiiven biotooppia Ranskassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti